Националната електрическа компания дава 1 342 902 лв. с ДДС на руската

...
Националната електрическа компания дава 1 342 902 лв. с ДДС на руската
Коментари Харесай

НЕК дава милиони на руснаците, които ни осъдиха за милиони, да ръководят преконсервация в АЕЦ Белене

Националната електрическа компания дава 1 342 902 лева с Данък добавена стойност на съветската компания " Атомстройекспорт ", с цел да управлява плануваната преконсервация на доставеното съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане в АЕЦ " ".
Изпълнителният шеф на НЕК Иван Йончев е изпратил покана до съветската компания да показа оферта, като договарянията с нея ще се проведат на 15-ти април тази година. Причината единствено тя да е поканена да извърши дейностите, както се сочи в обявлението, е съществуването на изключителни права.
Доставчици на оборудването за неосъществената атомна електроцентрала са други две съветски компании –  ПАД " Ижорски фабрики " и АД " ЗиО-Подолск ".
С писмо от 25-ти декември ПАД " Ижорски фабрики " оповестяват на НЕК за делегирането на изключителни права на " Атомстройекспорт " АД за осъществяване на техническо управление при дейностите по преконсервация на ОДЦП (оборудване с дълъг цикъл на производство), което сдружението е произвело и доставило за блокове 1 и 2 на АЕЦ " Белене ". Условието е наложително присъединяване на експерти от завода.
С писмо от 24-ти декември АД " ЗиО-Подолск " потвърдждават пред НЕК, че техническото управление при дейностите по преконсервация на оборудването, създадено от тях и доставено на площадката на АЕЦ „ Белене “, може да се извършва от " Атомстройекспорт ". Условието е още веднъж с присъединяване на експерти от завода-производител.
 Готви се правосъдно дело поради отчета на Теменужка Петкова за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй Готви се правосъдно дело поради отчета на Теменужка Петкова за 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй "
Ще има правосъдно дело поради отвод на енергийния министър Теменужка Петкова да даде своя отчет, въз основата на който Министерски съв...
От 26.11.2018 година на площадка Белене се правят действия по преконсервация на доставеното съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане. За обезпечаване на техническо управление от страна на доставчика и производителите на оборудването през 2018 година е подписан контракт сред НЕК ЕАД и и Атомстройекспорт АД – клон Белене. Изпълнението му е на стойност 1 152 000 лева с Данък добавена стойност.
Изготвен е график за осъществяване на дейностите по преконсервация с краен период за осъществяване 31.12.2020 година. В тази връзка е належащо да се организира социална поръчка и да се избере реализатор за реализиране на техническо управление при осъществяване на действия по преконсервация на доставеното ОДЦП на площадка Белене за интервала 2021-2023 година, прецизират в обявлението от НЕК.
На преконсервация предстои следното съоръжение:
- през 2021 година: 795 произведения от 50 позиции съоръжение, опаковани в 429 товарови пакети;
- през 2022 година: 833 произведения от 65 позиции съоръжение, опаковани в 473 товарови пакети;
 Румен Овчаров и Петър Димитров на съд поради строителството на АЕЦ „ Белене “ Румен Овчаров и Петър Димитров на съд поради строителството на АЕЦ „ Белене “
Двама някогашни енергийни министри отиват на съд поради строителството на втората атомна централа „ Белене “. Миналата седмица...
- през 2023 година: 723 произведения от 43 позиции съоръжение, опаковани в 352 товарови пакети.
Припомняме, че планът за създаване на АЕЦ „ Белене “, ситуирана на 4 км. от гр. Белене и 11 км от гр. Свищов, включва построяването на два блока с мощ от 1000 MW всеки един по Проект А92 от трето потомство на най-често употребяваните нуклеарни реактори в света – реактори с вода под налягане.
До прекъсването на плана през 2012 година основен реализатор на дейностите по инженеринг, доставка и строителство е ЗАО „ Атомстройекспорт “, техническият план на АЕЦ „ Белене “ е направен от основния архитект ФГУП „ Атоменергопроект “ – гр. Москва, а „ Арева Национален парк “ ГмбХ е подизпълнител по елементи електрически системи, системи за сигурност, ръководство и надзор, ОВК и други
Произведеното и доставено през 2017 година съоръжение за Ядрения остров е създадено от ПАО „ Ижорски фабрики “, ПАО „ ЗиО - Подолск “ и АО „ Атоммашекспорт ”.
Припомняме, че точно поради " Белене " и оборудването на бъдещия АЕЦ, за 620 млн. евро!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР